31.05.2011

I disse nedgangstider...

I disse nedgangstider der politikere lynsjer ut mot kulturlivet, og regjeringer legger ned orkester etter orkester, skal jeg skrive et lite kamp-pip fra Nederland.

Kort sagt: Etter regjeringsskifte i Nederland, har det politiske klimaet i landet forandret seg. Det har blitt en slag "antikultur"-bølge der regjeringen har bestemt å legge ned flere av de større orkesterne i landet, i tillegg til å øke avgiftene på billettinntekter og div andre administrative ting som driver orkesterne og konsertearenaer rundt. Dette er bare et bilde på trenden som er i vinden i verden for øyeblikket. I Norge merker vi dette ved f.eks et surt innlegg fra en Frp-politiker, som klarte å lire av seg dette under årets landsmøte:


Resultatet er at vi som musikere ikke vet om vi skal le eller gråte.

Men jeg skriver ikke dette for å sutre om det den politiske holdning til kultur, jeg skriver for å minne om hvorfor musikk er viktig og for å kanskje gi noen gode argumenter når noen hakker på oss kunstere om at vi sitter med et "sugerør i lommebøkene på folk flest".  Jeg vil minne om at musikkopplæring er viktig - spesielt for barn. Det er bevist at gjennom musikkopplæring skapes det nevrologiske fordeler som gjør det lettere for barn (og andre) å lære seg andre ting som f.eks lese, skrive, drive sport, analysere osv. Bruk 13 minutter av ditt liv og se videoen av Richard Gill som har en VELDIG god presentasjon av dette:



 

Til sist men ikke minst....

When Winston Churchill was asked to cut funding for the arts to finance
the war effort, he asked:
“Then what are we fighting for?”

-Astri


1 kommentar:

  1. Du har helt rett. Som lokalpolitiker i mange år så er det jo litt en kanskje angrer på, og høyt på den listen ligger alt for lav prioritering av kulturskolen. Den taper så alt for lett kampen mot sykepleieren. Men du verden hva en kulturskolerektor kunne fått til for 500 tusen .....

    Knut Erik

    SvarSlett